Voda je studená, když si o ni rozbijete hlavu, říkají otužilci

Zdroj: reportáž Třebíčského deníku

Třebíč – Teplota vody jeden stupeň nad nulou a vzduchu jen o tři víc. Hlásila v neděli odpoledne cedule u řeky Jihlavy. Počasí, které by spíše lákalo k zimním radovánkám, využila skupinka nadšenců ke koupání.

„Vítám vás a jsem rád, že jste přišli v tak hojném počtu. Počasí nám naštěstí přeje,“ přivítal zvědavce Zdeněk Mikoláš z Klubu ledních medvědů, který již potřetí pořádá ukázku zimního plavání v třebíčské řece Jihlavě.

Tím hojným počtem byly stovky lidí, které obsypaly oba břehy zamrzlé řeky. V ní si již v sobotu otužilci vyřezali ledový bazén.

První se do ledové vody pustily čtyři odvážné ženy. „Říká se, že ženy jsou odolnější než muži, takže uvidíme, zda to zvládnou a budeme moci do vody pustit i muže,“ okomentoval první skupinku Mikoláš.

Po ženách následovali třebíčští muži. „Voda je dobrá, ale plaval jsem už i v teplejší,“ozvalo se z vody.

Dalším bodem programu byly závodní zimní plavci z Jihlavy, Brna i Třeště. „My říkáme, že voda je studená, až když si o ni rozbijete čelo,“ řekl vedoucí jihlavského oddílu zimních plavců Axis Miroslav Harant-Pecha. Tito plavci divákům také ukázali, jak pomoci plavci, kterému došly síly.

Poslední skupinkou, která se vrhla do zimní řeky Jihlavy, byly manželské páry. „Oslovily jsme páry v celé republice, ale nakonec mohly přijet pouze tři, protože se v tomto termínu konají i jiné akce,“ řekl Zdeněk Mikoláš. Ten na závěr ještě ukázal, návod, jak se finští bruslaři dostávají pomocí hřebíků z vody při prasknutí ledu.

Autor: František Vondrák

Štítky , .Záložka pro permanentní odkaz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *