Plavání v Punkvě – 64. ročník Memoriálu T.K.Divíška

Plavání v říčce Punkvě, která protéká jeskyněmi Moravského krasu, patří již neodmyslitelně první říjnovou neděli k zahájení otužilecké sezóny. Důvodem je kromě neopakovatelného zážitku z plavání v jeskyních i to, že v Punkvě se drží po celý rok relativně stálá teplota vody kolem 8°C a to je v tuto dobu podstatně méně než v přírodních nádržích.

Letos se konal již 64. ročník Memoriálu T.K.Divíška – poprvé se zde plavalo 2. října 1949. Tunál Karel Divíšek se jako první československý potápěč velkou měrou zasloužil ve 20. a 30. letech minulého století o prozkoumání ponorné části Punkvy a její zpřístupnění veřejnosti.

Akce se zúčastnilo celkem 203 otužilců z 21 oddílů, přijeli i hosté z Polska a Slovenska. Nejmladší plavkyni bylo 11 let. Účast by mohla být ještě větší, ale pořadatelé z brněnského klubu FIDES museli asi 50 zájemců z důvodu omezené kapacity loděk odmítnout. Na 300 metrové trati plaval i Jan Novák, který v roce 1974 jako první suchozemec překonal Lamanšský kanál v těžším směru z Anglie do Francie a v roce 1990 jako první přeplaval jezero Bajkal. Jan Novák byl pořádajícím klubem u příležitosti svých 70. narozenin oceněn za přínos plaveckému a otužileckému sportu.

Z Klubu ledních medvědů Třebíč plavali Zdeněk Mikoláš, Vladimír Janoušek, Jan Bartík, Radek Koudela, Jan Uher, Petr Brada a Petr Balík.Počasí nám nepřálo, vydatně pršelo, takže už samotný nástup před startem byl otužileckým výkonem. Od výtoku Punkvy na povrch nás na loďkách zavezli do útrob punkevních jeskyní. Na trasy 300 a 100 metrů se startovalo přímo z loděk. Pak už nás čekalo plavání v průzračně čisté vodě pod klenbou zdobenou krápníky. Pro mě osobně to byl opravdu silný zážitek.

Punkva 7. října 2012

Štítky , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *