Otužilci v Kožichovicích zkoušeli, co tělo vydrží. Hlídala je záchranka

Otužilci v sobotu testovali na rybníce Markovka u Kožichovic na Třebíčsku, jak na koupání v ledové vodě zareaguje lidské tělo. Osm si jich pod dohledem lékaře záchranné služby nechalo změřit krevní tlak, puls, tělesnou teplotu a okysličení krve a vrhli se na pár minut do ledové vody.

Voda měla kolem půl stupně a mráz klesl na minus patnáct. „Informací o otužování je stále hodně málo.Chtělijsme v praxi vyzkoušet, jak to funguje a co to vlastně s tělem udělá,“ vysvětlil zakladatel místního spolku LedníchmedvědůZdeněk Mikoláš.

„Nevím, jestli je to dobře nebo špatně, ale není mi zima a ani se neklepu jako třeba chlapi,“ řekla Mejzlíková, která s otužováním začala zhruba před třemilety.Poté si měření zopakovali. Po koupání by se hodnota tepové frekvence i tlaku měla lehce zvýšit, naopak teplota zase klesnout. Jenže každý člověk je jiný – například jediná žena mezi otužilci, Zdena Mejzlíková, měla tep i tlak po koupání nižší a její tělesná teplota se téměř nezměnila.

Podle lékařů je otužování v mrazech prospěšné. „Je to výborná prevence respiračních onemocnění a posiluje imunitní systém,“ uvedl lékař Michal Kříž.

„Otužování ale vyžaduje režim a odborný přístup a není dobré to dělat nějak amatérsky,“ dodal doktor.

Zdroj:http://jihlava.idnes.cz/zachranna-sluzba-v-kozichovicich-asistovala-u-koupani-otuzilcu-p8u-/jihlava-zpravy.aspx?c=A120213_1732176_jihlava-zpravy_dmk

Autor: Linda Chladová
Štítky , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *