Mrazivá koupel je zdravá, říká lékař Michal Kříž

Reportáž Horáckých novin

Sobotní ráno bylo na teploměru – 19 °C. Slušný mráz, při kterém slušný člověk, může-li, zamíří zpátky pod peřinu. Skupina třebíčských otužilců z klubu Ledních medvědů však nezamířila pod duchnu, ale k nedaleké vodní nádrži u Kožichovic. V Markovce, jak se ona vodní nádrž jmenuje, mívají třebíčští otužilci tréninky každou sobotu a úterý. Sobota 11. února však nebyla výjimečná jen opravdu arktickým mrazem.

Tento den bylo obvyklé zanoření doplněno odborným lékařským dohledem. Zajistili ho primář třebíčského oblastního střediska Zdravotnické záchranné služby kraje Vysočina MUDr. Michal Kříž a jeho tým. Na místo přijeli v plně vybavené sanitce a nutno podotknout, že ve svém volnu a zcela zdarma.

Experiment vymyslel a domluvil vedoucí třebíčských otužilců Zdeněk Mikoláš. K otužování má totiž zcela speciální přístup. „Otužilci se běžně dělí na sportovce a recesisty,“ vysvětluje svoje pojetí před kamerou České televize. „My však chceme jít třetí cestou, kterou považujeme za nejdůležitější a nejprospěšnější. My se otužujeme pro zdraví. Dnešní lékařské měření má prokázat naprostou bezpečnost našeho počínání. Jsme rádi, že dnešní podmínky jsou vskutku extrémní, protože ani tak, myslím, nedojde k ničemu mimořádnému.“

Měření proběhla ve dvou vlnách. Před zanořením a těsně po něm. Teplota vzduchu mezitím vystoupala na ? 15 °C. Zkoumány byly teplota, tlak, tepová frekvence a okysličení krve. Do vody nakonec vstoupilo osm trénovaných otužilců a v otvoru zhruba 5 x 5 metrů kroužili od dvou do 15 minut. Vylézat bylo třeba postupně, aby se zdravotníci mohli otužilci věnovat bezprostředně po opuštění vody.

Výsledky poskytnuté nejmodernějšími přístroji předpoklad Zdeňka Mikoláše opravdu potvrdily. Tlak a tepová frekvence mírně stouply, tělesná teplota měřená v uchu klesla zhruba o jeden stupeň a oxymetrie (okysličení krve) se nezměnila.

„Po osušení a oblečení se krev do vyklizených pozic hrne s nebývalou silou a vyplavuje vše špatné pryč. A to je právě ten pravý ozdravný proces,“ vysvětluje šéf Ledních medvědů. „Kam se proti tomu hrabe to, že nemáme rýmu a kašel.“

K účinkům otužování se vyjádřil i doktor Kříž: „Velmi pozitivní vliv má přiměřené působení chladu na vasomotoriku cév v kůži. Přitom právě poruchy funkce drobných kapilár bývají často příčinou závažných onemocnění. Při působení chladu na organismus dochází nejprve k zadržování tepla v této oblasti, který známe jako pocit „husí kůže“ ? dochází ke zúžení těchto cév, což zamezuje ztrátám tělesného tepla kožním povrchem. Tento mechanismus je důležitý, protože brání chladnutí takzvaného tělesného jádra ? oblast srdce a plic a zabezpečuje tak optimální teplotu krve a prostředí pro funkci nejdůležitějších orgánů ? srdce, plic a mozku. Dalším mechanismem zajišťujícím teplotní stálost při vystavení těla chladu je pak aktivní tvorba tepla například svalovým třesem. Rozšíření cév, které následuje a projevuje se zarudnutím pokožky, které pozorujeme u otužilců po výstupu z vody, je připisován velký zdravotnický význam.“ Zároveň však Michal Kříž důrazně varuje: „Lidský organismus není dostatečně vybaven na působení extrémního chladu a proto všechny uvedené mechanismy působí jen dočasně. Pokud je lidské tělo vystaveno chladu i nadále, dojde k ochlazování tělesného jádra, jež má za následek bezvědomí, kritickou poruchu srdeční činnosti způsobenou srdeční arytmií (fibrilací komor) a končí to smrtí.“

Otužilecký experiment se podařil a do výzkumu působení chladu na lidský organismus přibyly další cenné a konkrétní informace. Primář Michal Kříž nám k otužování poskytl velmi zasvěcené stanovisko, které si celé můžete přečíst na webu Horáckých novin a zároveň si prohlédnout fotografie z tohoto zajímavého experimentu.

Autor: Jan Uher
Štítky , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *